Strengere straffen voor wie onvoldoende rookmelders heeft

2 december 2021

De temperaturen gaan volgens de tijd van het jaar goed naar beneden en dat voelen we ook binnen in huis. De verwarming, kachels en open haarden draaien overuren. Daarnaast maken we het ook graag extra gezellig met kaarsen en een kerstboom met veel lichtjes. Je kledij buiten laten drogen is geen optie meer en ook de droogkast draait op volle toeren. Deze ogenschijnlijk simpele veranderingen in ons dagelijkse leven doen het risico op (woning)brand wel enorm stijgen. 

Rookmelders verplicht sinds 1 januari 2020

Jaarlijks zijn er in België ongeveer 20 000 woningbranden, waarvan heel wat met een dodelijke afloop. In 2020 waren dat er 75, voor 2021 staat de teller (voorlopig) op 33, en de koudste maanden komen er nog aan. De maatregelen zijn nochtans simpel: minstens 1 rookmelder per verdieping, dat is verplicht sinds 1 januari 2020. Meer daarover lees je in onze eerste blogpost.

Beter voorkomen dan genezen

De allereerste stap is natuurlijk brand voorkomen door je voorzorgen te nemen. Neem je eigen gedrag én dat van je huisgenoten eens onder de loep. Wees je bewust van potentieel gevaarlijke situaties. Doof kaarsen als je de ruimte verlaat en laat geen elektrische toestellen of kabels in het stopcontact als dat niet nodig is. Heb je een echte kerstboom, geef ze dan voldoende water. Een droge kerstboom is véél gevoeliger om vuur te vatten. Om schouwbrand te voorkomen, laat je de schoorsteenveger jaarlijks langskomen. 

Rookmelders redden levens

Breekt er ondanks alle voorzorgen toch brand uit, dan is snel en correct handelen de tweede stap. Water over de frituurketel gieten, is bijvoorbeeld geen goed idee. Heb jij een branddeken (of zelfs een brandblusser) in huis?  Hoe ga je zo snel mogelijk je woning verlaten bij een uitslaande brand? 

Rookmelders zijn in dit laatste geval cruciaal. Ze alarmeren je op tijd om de woning langs een andere weg te verlaten. Die ene rookmelder is een verplichting, maar eigenlijk niet voldoende om je huis voldoende brandveilig te noemen. Breekt er bijvoorbeeld brand uit in de slaapkamer met de deur dicht, dan kan het wel een half uur duren tot de rookmelder in de hal iets zal detecteren. Een rookmelder in elke slaapkamer is dus geen overbodige luxe, want in je slaap ruik je helemaal niets. 

Bij een controle van de regering blijkt dat toch al een 83 procent van de Vlaamse woningen in orde was (tegenover 60% een aantal jaar terug). De overheid zou sinds dit jaar ook zwaardere straffen opleggen indien er onvoldoende rookmelders aanwezig zijn.

Risicoanalyse

De beste beslissing is dus ook een grondige risicoanalyse uit te laten voeren om zo het benodigde aantal rookmelders te bepalen. Rookmelders worden best in de buurt van risicovolle ruimtes geplaatst, maar bijvoorbeeld niet vlak bij uw kookfornuis. 

Aan elkaar gekoppelde rookmelders zorgen dan weer voor een voldoende hoorbaar alarm in grotere woningen. Koppel je de rookmelders aan een alarmsysteem met doormelding naar je telefoon, dan ben je ook op de hoogte wanneer je niet aanwezig bent.